Star of Life

I 1993 fik vi også indført det internationale ambulancemærke i Danmark "StarOf Life" det blå kors med med slangen. Det første køretøj der kørte med mærket var en mercedes 124 fra Københavns Brandvæsen med registrerings nr. A-2.

Ambulance A-2 Københavns Brandvæsen, første køretøj i Danmark med
STAR OF LIFE

 

Historie

Star of Life er en blå sekstakket stjerne på hvid baggrund. I stjernen ses Æskulapsstaven.
Æskulapstav
er opkaldt efter lægeguden, som på græsk hedder Asklepios og på latin Aesculapius. Det er en stav omsnoet af en slange, og er symbol på lægekunsten.

Slangen er knyttet til lægeguden, fordi man mente, at slangen ved at skifte ham genvandt sin ungdom. I Asklepios-templerne var der hellige slanger, som mentes at helbrede de syge ved at slikke på dem.

Desuden har staven en tydelig bibelsk allusion, idet en kobberslange på en stang ifølge 4. Mosebog 21,8 kunne redde israelitterne fra at dø af slangebid.

Star of Life
er designet af Leo R. Schwartz, der var chef for den amerikanske ambulancetjeneste National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA), da Amerikansk Røde kors i 1973 klagede over at de amerikanske ambulancers kendemærke, et orange kors på hvid baggrund, mindede for meget om det Røde Kors. Logoet blev i USA patenteret af NHTSA i 1977, det udløb i 1997. Sverige gjorde, som det første land i Norden, Star of Life til symbol for ambulancetjenesten i 1986. I Danmark var Københavns Brandvæsen de første til at bruge Star of Life det skete i 1993 og i dag er mærket internationalt kendetegn for Ambulancetjenester verden over.
Andre typer redningstjenester bruger den også i forskellige variationer og farver.